Stel je bij de behandeling het volgende voor

Na binnenkomst is er een kort gesprek (de eerste keer iets langer). Ik zal je altijd vragen of er nog belemmeringen zijn zoals schaafplekken, ontstekingen, blauwe plekken. Als ik ze zie, dan wordt er omheen gemasseerd, maar soms zijn ze wat onopvallend en dan zou het onprettig kunnen zijn. Samen bepalen we de delen die gemasseerd gaan worden en de duur en vorm van de massage.
Je wordt uitgenodigd om je uit te kleden in de massageruimte, ik stap dan buiten de ruimte.
Zodra je op tafel ligt, trek je zelf een groot zacht doek over je heen. Dus je wordt gelijk weer ‘afgedekt/ingepakt’.
Tijdens de massage blijf je voor het grootste deel onder een doek liggen. Alleen het deel van je lichaam dat op dat moment gemasseerd wordt, is onbedekt.

 

Helemaal bloot?

Dat bepaal je zelf. Het uitkleden gaat de een makkelijker af dan de ander. Iedereen heeft nu eenmaal een eigen voorgeschiedenis en karakter. Het uitgangspunt dat ik hanteer: doe zo veel uit als je zelf nog prettig vindt. Ieder lichaam is uniek en cliché, maar …… iedereen mag er zijn welke bouw je ook hebt.
Nogmaals, doe wat je prettig vindt. Het hele doel van de massage is je tot rust brengen en je te laten ontspannen, dat gaat niet als je je ongemakkelijk voelt op de tafel. Het is alleen wel zo dat ik de bedekte delen niet of moeilijk kan masseren, dus hoe minder kleding, hoe meer er gemasseerd kan worden.
Voor de heren, met een boxershort doe je jezelf tekort, een slip is handiger om aan te trekken. Als de dames hun BH aanhouden, dan zal ik vragen om hem los te maken, maar ik maak hem ook weer vast na afloop. Laat ook je sieraden thuis.
Met andere woorden: hou het zo basic mogelijk als je komt, dan zit er niets in de weg.

De massage

Zodra je op je buik ligt op de massagetafel, herschik ik het doek, zodat je je lekker ‘ingepakt’ voelt. Een zachte rol onder je voeten, zodat je rug lekker ontlast wordt.

Rug, benen, voeten, armen, nek en hoofd: alles komt aan de beurt, totdat je je niet meer bewust bent van afzonderlijke lichaamsdelen, alleen maar van het geheel en van de lichtste aanraking. Je bent wakker en droomt tegelijk. Als ik je voorzichtig aanraak en zegt dat het klaar is, kan het zijn dat je van ver weg komt. Je wordt even alleen gelaten, zodat je kunt nagenieten en in je eigen tempo tot jezelf kunt komen.
Als je wilt praten tijdens de sessie, prima. Wil je liever zonder woorden ontspannen, ook goed. Ik pas me geheel aan je aan.
Als je iets minder prettig vindt, zeg het gewoon. Is een greep niet helemaal optimaal op je afgestemd: geef het direct aan (‘iets steviger, zachter, langzamer, nee juist daar’). Wil je eens diep zuchten, houd het niet tegen. Mocht iets je raken en voelt het alsof je even zou willen huilen: ook dat komt voor. Voel je veilig? Laat de tranen gewoon lopen, het lucht enorm op en bespaart je hoofdpijn.
Alles wat er gebeurt of wat jij wilt bespreken blijf tussen vier muren. Ook ons beroep heeft zijn beroepsgeheim.
Tijdens de massage is het de bedoeling dat je ontspant, maar je hoeft niet helemaal stil te liggen. Als je iets van druk voelt, dan is het volkomen normaal dat je je lichaam of hoofd een beetje verschuift. Ook je armen mag je verplaatsen. Je kan ze op het armplaatje laten rusten onder de hoofdsteun of naast je lichaam neerleggen. Als ze gemasseerd zijn, dan zal ik ze altijd naast je lichaam leggen, maar daar hoef je ze niet te houden. Jij moet lekker liggen en ontspannen.

Na afloop van de massage

Na afloop van de massage kun je gewoon nog even rustig blijven liggen. We hebben de tijd en het zou zonde zijn als je dat ontspannen gevoel snel verliest. Ik verlaat de ruimte waar jij ligt zodat je rustig kan bijkomen.
Ga eerst rustig zitten voordat je gaat staan. Je kunt de handdoeken gebruiken om eventuele olie of lotion van je huid af te vegen.

Praktische zaken

Ook als je naar huis gaat… doe het rustig aan, je kunt namelijk qua ontspanning van ‘ver’ komen.
Probeer thuis ook nog wat extra te drinken. Massage laat afvalstoffen vrijkomen en door wat meer te drinken plas je dat weer gemakkelijk uit. Het voorkomt tevens hoofdpijn.

Ik gebruik arganolie, amandelolie of druivenpitolie bij het masseren. Als je weet dat je allergisch bent voor bepaalde oliën, meldt dat dan van tevoren.